Es creu que les diferències en la forma del nas entre les diverses poblacions no és simplement un resultat d’atzar genètic, sinó que és possible que també es degui a adaptacions al clima. Una de les principals funcions del nas i la cavitat nasal és acondicionar l’aire inspirat perquè estigui en línia amb la temperatura corporal, abans que arribi al tracte respiratori inferior.

Els investigadors creuen que l’amplada del nas està relacionat amb el clima, la temperatura i la humitat. Les persones que viuen en climes més freds i més secs tenen fosses nasals més estretes, en canvi la gent que viu en llocs càlids i humits té les fosses nasals més amples. Els científics creuen que aquests trets no van seleccionar-se des de fa milions d’anys, sinó que són patrons relativament recents, aproximadament fa desenes de milers d’anys.

El nas té la funció d’escalfar l’aire inspirat perquè arribi a la temperatura corporal i saturar-lo amb vapor d’aigua abans que arribi a les vies respiratòries inferiors. Si això no es duu a terme correctament, la baixa humitat en el tracte respiratori ocasiona que el sistema mucociliar no pugui funcionar i augmenta el risc d’infeccions del tracte respiratori superior i inferior. És possible que moltes persones que viuen en zones o climes diferents respecte als que correspondrien al disseny dels seus nassos, siguin més susceptibles a presentar problemes respiratoris.

No obstant això, els científics asseguren que la correlació entre la forma del nas i el clima és només un dels molts factors que desencadenen aquest tipus de canvis evolutius. També es creu que la cultura i la selecció sexual poden jugar un paper important. És possible que en les regions més càlides, els nassos amples fossin més atractives.

Hi ha individus que tenen el nas petit en comparació amb la resta d’individus. De quina població creus que es tracta?

a) Població aisàtica oriental.

b) Poblacions europees.

c) Poblacions d’Amèrica del Sud.

 

Resposta: a) Població aisàtica oriental.

Font de la imatge: Ralf Nau/Digital Vision/Getty Images

En els següents enllaços trobaràs més informació sobre aquesta pregunta:
– https://www.directoalpaladar.com.mx/salud-y-nutricion/el-clima-es-el-responsable-de-la-forma-de-nuestras-narices

  • Zaidi, A. A., Mattern, B. C., Claes, P., McEvoy, B., Hughes, C., & Shriver, M. D. (2018). Correction: Investigating the case of human nose shape and climate adaptationPLoS Genet, 14(1), e1007207. https://doi.org/10.1371/journal.pgen.1007207