Un grup ètnic anomenat Sama-bajau destaca per les seves habilitats excepcionals en el busseig lliure. Els individus d’aquesta tribu passen més de 5 hores al dia submergits i presenten el major temps diari de busseig en apnea reportat en humans. Aquesta gran capacitat d’apnea és causada en part per una variant genètica al gen PDE10A que es va seleccionar positivament en aquests individus de vida marítima. Aquesta variant permet als sama-bajau tenir una melsa un 50% més gran que la resta d’individus, fet que els permet emmagatzemar més sang rica en hemoglobina, que s’expulsa al torrent sanguini quan la melsa es contrau en profunditat, permetent immersions de llarga durada. On situaries la presència d’aquesta variant?

Existeix una població amb una melsa un 50% més gran que la resta d’individus, fet que els permet bussejar en apnea durant més de 5 hores al dia. On la situaries?

a) Tribu indígena Korubo de la Conca de l’Amazones, Brasil.

b) Poble aborigen Korowai, de Nova Guinea Occidental.

c) Grup ètnic Sama-bajau de les illes Tawi-Tawi, Filipines.

 

Resposta: c) Grup ètnic Sama-bajau de les illes Tawi-Tawi, Filipines.

Font de la imatge: http://crcomunicacion.colorsremain.com/los-bajau-la-tribu-que-muto-y-puede-sumergirse-60-metros-bajo-el-mar/

En els següents enllaços hi ha més informació sobre la pregunta
– https://en.wikipedia.org/wiki/Sama-Bajau

  • Ilardo MA, Moltke I, Korneliussen TS, Cheng J, Stern AJ, Racimo F, de Barros Damgaard P, Sikora M, Seguin-Orlando A, Rasmussen S, van den Munckhof ICL, Ter Horst R, Joosten LAB, Netea MG, Salingkat S, Nielsen R, Willerslev E. Physiological and Genetic Adaptations to Diving in Sea Nomads. Cell. 2018 Apr 19;173(3):569-580.e15. doi: 10.1016/j.cell.2018.03.054. PMID: 29677510.