Un plec epicant és un plec cutani de la parpella superior que cobreix la cantonada interna de l’ull. Diversos factors influeixen en la formació de plecs epicants, inclosos l’ascendència, l’edat i certes afeccions mèdiques. El plec epicant sovint s’associa amb majors nivells de deposició de greix al voltant del globus ocular. Es creu que el teixit adipós proporciona un major aïllament per a l’ull i els sinus nasals dels efectes del fred, especialment dels vents gelats, i representa una adaptació als climes freds. També s’ha postulat que el propi plec pot proporcionar un nivell de protecció contra la ceguesa de la neu o contra alts nivells de llum ultraviolada en àrees desèrtiques. En quina zona situaries aquest tret?

Alguns individus presenten un plec de la parpella que els cobreix la cantonada interna de l’ull. Aquest tret proporciona un major aïllament de l’ull i representa una adaptació al fred i també una protecció contra la ceguesa davant l’alta radiació UV en deserts. En quines poblacions situaries l’aparició d’aquest tret?

a) Poblacions asiàtiques i africanes.

b) Poblacions americanes i africanes.

c) Poblacions asiàtiques i europees.

 

Resposta: a) Població asiàtica i africana.

És un tret gairebé universal a l’Àsia (>90%). Però també s’ha trobat en algunes poblacions africanes.

El plec epicant proporciona un major aïllament de l’ull dels vents gelats, fet que representa una adaptació als climes freds, i també una protecció contra la ceguesa a la neu o contra els alts nivells de llum UV al desert.

Font de la imatge: https://listverse.com/2015/08/02/10-contentious-explanations-for-racial-differences/

En els següents enllaços trobaràs més informació sobre aquesta pregunta:
– https://en.wikipedia.org/wiki/Epicanthic_fold