Els individus d’una regió van aconseguir sobreviure a les condicions extremes de fred del seu entorn i en absència de vegetació gràcies a una dieta rica en greixos i proteïnes a partir d’aliments com el muktuk (pell de balena), la carn de foca i de morsa. Els efectes en la salut de menjar aquest tipus de carn són potencialment perillosos per als nadons i els infants (perquè al no tenir afavorida la via metabòlica de la glucosa, si passen un llarg període de 6-8h sense menjar poden patir d’hipoglucèmia, un nivell molt baix de sucre en sang), però són potencialment útils per als adults. Això és degut a que en aquesta població es va seleccionar un enzim clau utilitzat en el fetge (la carnitina palmitoiltransferasa 1A, CPT1A) que crema el greix de forma molt lenta per obtenir energia dins el fetge. La mutació que va aparèixer en aquests pobles els va permetre canviar la font d’obtenció d’energia, la qual per a la resta d’humans és preferiblement la glucosa provinent dels carbohidrats. De quina regió creus que es tracta? En quines poblacions es va seleccionar positivament aquesta variant?

El consum de carn de balena, de foca i de morsa presenta efectes potencialment perillosos per als humans, però existeixen poblacions adaptades al consum d’aquesta carn per obtenir energia en un entorn de fred extrem i absència de vegetació. On les situaries?

a) Regió de Magallanes i de l’Antàrtica Xilena.

b) Zona de l’Àrtic. Poblacions inuit, inupiat i yupik d’Alaska, Canadà, Groenlàndia, illa de Vancouver (nadius de la Colúmbia britànica), tsimshian (Sud-est Alaska), i pobles indígenes al nord de Sibèria.

c) Península aràbiga.

 

Resposta: b) Zona de l’Àrtic. Poblacions inuit, inupiat i yupik d’Alaska, Canadà, Groenlàndia, illa de Vancouver (nadius de la Colúmbia britànica), tsimshian (Sud-est Alaska), i pobles indígenes al nord de Sibèria.

Font de la imatge: https://www.arcticphoto.com/Pix/RY/01/RY.0048-20_P.JPG

En els següents enllaços trobaràs més informació sobre la pregunta
– https://www.adn.com/arctic/article/clues-emerging-about-arctic-gene-diet-and-health/2014/11/30/

  • Clemente, F. J., Cardona, A., Inchley, C. E., Peter, B. M., Jacobs, G., Pagani, L., Lawson, D. J., Antão, T., Vicente, M., Mitt, M., DeGiorgio, M., Faltyskova, Z., Xue, Y., Ayub, Q., Szpak, M., Mägi, R., Eriksson, A., Manica, A., Raghavan, M., Rasmussen, M., … Kivisild, T. (2014). A Selective Sweep on a Deleterious Mutation in CPT1A in Arctic PopulationsAmerican journal of human genetics95(5), 584–589. https://doi.org/10.1016/j.ajhg.2014.09.016
  • Cardona A, Pagani L, Antao T, Lawson DJ, Eichstaedt CA, Yngvadottir B, Shwe MT, Wee J, Romero IG, Raj S, Metspalu M, Villems R, Willerslev E, Tyler-Smith C, Malyarchuk BA, Derenko MV, Kivisild T. Genome-wide analysis of cold adaptation in indigenous Siberian populations. PLoS One. 2014 May 21;9(5):e98076. doi: 10.1371/journal.pone.0098076. PMID: 24847810; PMCID: PMC4029955.