La malària, també coneguda com a paludisme, és una malaltia causada pel paràsit Plasmodium que s’encomana a través de la picada d’un mosquit femella infectat del gènere Anopheles. La picada d’aquest mosquit allibera al torrent sanguini el paràsit, que arriba fins al fetge i afecta a l’organisme. Aquesta malaltia involucra febres altes, calfreds, i símptomes similars als de la grip i de l’anèmia. Els mosquits que porten aquest paràsit viuen en zones càlides, i desapareixen a l’hivern. En gran part dels països tropicals i subtropicals la malària afecta entre 300-500 milions de persones cada any i n’és la causa de mort de més d’1 milió. En algunes poblacions afectades per una alta incidència d’aquesta malaltia s’ha seleccionat positivament algunes variants genètiques situada a diferents gens (DARC, GYPA, IL3, IL4), que confereixen resistència a la malària. En quines poblacions diries que ha aparegut aquesta adaptació?
La malària és una malaltia causada per la picada d’un mosquit que duu el paràsit Plasmodium. Aquests mosquits viuen en zones càlides, on la incidència de la malaltia és molt alta. En aquestes zones, existeixen unes variants genètiques que protegeixen als individus d’aquesta malaltia. En quines poblacions hi situaries la presència?
a) Població sub-sahariana, africana i malagasiana (Madagascar), est-africana, sud-asiàtica, europea, orang asli (península Malàsia), Ghana, Nigèria, i poblacions afroamericanes.
b) Poblacions sudamericanes.
c) Poblacions europees.
Resposta: a) Població sub-sahariana, africana i malagasiana (Madagascar), est-africana, sud-asiàtica, europea, orang asli (península Malàsia), Ghana, Nigèria, i poblacions afroamericanes.
En el següent enllaç hi ha més informació sobre la pregunta
– https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000621.htm
– https://ca.wikipedia.org/wiki/Mal%C3%A0ria